Koken is zijn tweede passie, artikel in Leids Universiteits Blad ‘Mare”

Sizwe Abrahams was jarenlang lijfwacht van Nelson Mandela. Tegenwoordig is hij in te huren als kok. Voor Mare maakte hij potjiekos. Al kokend vertelde hij  over zijn levensverhaal en filosofie:

“‘Ubuntu betekent: zonder jou, ben ik niets. Ik ben een kok, ik wil koken. Als ik eten maak, en je eet het niet, wat heeft het dan voor zin?’

Hij opent de oven, en een kruidengeur waait de keuken in. ‘Ik maak mijn eigen olijfolie, met knoflook, rozemarijn, en.. hoe heet het ook alweer?’ Hij zoekt het Nederlandse woord. ‘Tijm. Erg lekker. Lekker met vis, of braai.’
Op de kast staan tientallen weckpotten met zelfgemaakt chutneys en ingemaakte groenten (‘ik gooi nooit iets weg’). Op tafel heeft hij zijn favoriete kruiden in potjes uitgestald. ‘Ik verdwaal in de kruiden’, zegt hij. ‘Kaneel en steranijs gaan altijd samen. Dat zijn de master ones of cooking. Het magische kruid is kurkuma: het is het gezondste dat je in huis kan hebben. Ik maak er jam van, met suiker. En dan als ik kook, gooi ik daarvan een lepel in de pan.’”

1 gedachte over “Koken is zijn tweede passie, artikel in Leids Universiteits Blad ‘Mare””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.